Ett hjärta - En förening
fredag, mars 01, 2024

K.F.I.B - €Ett gäng mer eller mindre Hammarby hokki nördar€

kfib_lopsedel.png

Vi, Hammarby Hockey Support K.F.I.B - Bamsingarna, fyller på lördag 10 år. Två av grundarna, Tibbe Sarosdi och Jack Persson, svarar här på några frågor om sin syn på föreningens bildande, historik och verksamhet.
micke62_tibbe_london_aug_2002.png
Micke62 och Tibbe i London 2002.

Varför bildades Hammarby Hockey Support K.F.I.B?

Tibbe: Föreningens ändamål var att tillsammans med Hammarby hokki få publik att komma till i första hand våra hemma matcher. Vårt engagemang till föreningen hade funnits i många år, på olika vis. Tobbe som speaker, Jack satt tillsammans med Tobbe i speakerbåset, men hade även annat engagemang mot Hammarby. Tony Hjälmheden hjälpte till som materialare.
Jack: Orsaken var att vi ville försöka öka publikmängden på matcherna och för att känslan var att Bajen fans hade glömt hockeyn.

grupp_m_jack_london_aug_2002.png
Tobbe, Jim, Micke62, Bemma och Jack i London 2002.

Vilka var ni?
Tibbe: Vi var ett gäng mer eller mindre Hammarby hokki nördar som brann för laget och var frustrerade över att det saknades publik. Alla kallar sig Bajare, men många följer bara herrfotbollen ansåg vi.
Om jag kommer ihåg rätt var det: Jack Persson, Tobbe Claesson, Jim Sharp, Carl Frängsmyr, Tony Hjälmheden, Micke62 , Nina och jag.
Jacks svar är snarlikt.

Hur togs bildandet emot bland andra supportergrupper (förutom BF)?
Tibbe: Mottagandet av andra supporterorganisationer var sådär. Ingen, förutom KGB såg ett behov av en hokki supporterförening.
Jack: Blandat, men jag vet inte om man riktigt brydde sig från början.

Hurdan var relationen mellan K.F.I.B och Hammarby Hockey?
Tibbe: Relationen till Hammarby hokki var mycket god. De gjorde vad de kunde för att få publik till matcherna, som var en av våra huvudmålsättningar. Sen ville vi gå olika vägar för att skapa detta. Hammarby Hokki (HH) ville göra det till familjefest/tillställningar ansiktsmålning, medan vi (jag i första hand med Micke 62) gärna såg att riktiga supportrar, typ KGB skulle prioriteras då de skapade stämning på läktaren som skapade nya supportrar som kom och hejade som höjde stämning som skapade nya supportrar osv. Relationen till HH förändrades ganska radikalt efter en match mot aijk där det blivit €œdans€ på läktaren och våra killar blev portade (trots att jag kämpat med näbbar och klor, skaffat mig ovänner, för att inte våra killar skulle få detta straff), medans aijkarna klarat sig utan några konsekvenser.
Jack: Hammarby Hockey var väldigt bemötande ungefär som om man hoppades på mirakel.

När kom namnet €Bamsingarna€ in i bilden och varför?
Jack: Det namnet kom in efter några år efter viss påverkan från Hammarby Hockey och i samband med den så kallade retrosatsningen Hockeyn gjorde.
Tibbe nöjer sig med att hänvisa till styrelsens förklaring om namnbytet på SvenskaFans.com: http://www.svenskafans.com/hockeyzon/88126.aspx

Jag förknippar K.F.I.B och Hammarby Hockey på SvenskaFans rätt hårt, stämmer det?
Tibbe: Då vi startade fanns inget annat forum. Det var HH s sida och Svenska Fans. Eftersom vi var supportrar och ville skriva vad vi ansåg, utan censur så var SF det forumet som mestadels användes.
Jack: Det är inte något som jag känner, även om det blev ett ganska aktivt forum då vi inte hade något annat på den tiden.

Vid en läsning av gammalt material på Sv. Fans var en stor del av arbetet i föreningen, precis som i nutid, att få publik till matcherna. Varför är Bajare så svårflirtade när det gäller hockey? Kände ni att K.F.I.B hade en positiv inverkan på åskådarsiffrorna?
Jack: Till viss del påverkade vi nog siffrorna, men främst genom att vi fick några supportergrupper att relatera till vårt arbete. Bajare har inte alltid varit svårflörtade gentemot hockeyn. Däremot tror jag att fotbollen var bättre på att få publiken delaktig vilket hockeyn inte klarat av.
Tibbe: Anledningarna till att Hammarby supportrar är svårflörtade är naturligtvis en mycket fråga med många svar. Jag tror att den långa frånvaron från finrummet. (snart 30 år) tillsammans med massor av €œsatsningar€ där det blivit lite av €œPeter och vargen€ är en anledning. Jag tror även att flertalet vinteridrotter konkurrerat med varandra, tänker handboll, bandy, hokki. Ingen av vinteridrotterna har dessvärre publik så det räcker till. Detta skapar naturligtvis ekonomiska problem hos alla. Samtidigt anser jag att man inte kan skylla på supportrarna heller, för utanför Hammarbyvärlden må man oxå ha ett liv. Jag anser trots detta att Sveriges, kanske världens mest trogna och lojala supportrar är just vi Bajare.

030122_hammarby-rogle_3-2_ot.png
Givetvis var det K.F.I.B's förtjänst att Rögle besegrades år 2003.

Vilken händelse i K.F.I.B:s tioåriga historia är för dig den absoluta höjdpunkten?
Tibbe: Jag har ju inte varit aktiv i alla dessa 10 år, men tycker nog att en av de stora händelserna, som fortfarande lever, är att man har en träff med supportrar och spelare. Tänker då på kubben. Nina Arnewing var initiativtagare till detta i begynnelsen. Sportsligt anser jag att resan till London (Anschults hokki turnering) är den enskilt största händelsen.
Jack, den borne optimisten säger: Tror inte att den kommit ännu.

Höjdarmatchen alla kategorier?
Jack: 6-3 matchen mot aik, med den fantastiska vändningen efter underläge 3-0. (aik-Hammarby, 2003-02-19)
Tibbe: Vill minnas matchen mot Linköping typ 2000 som den enskilt bästa matchen. Kommer ihåg att Andreas Lindh (senare spelandes i HH) gav Tim Eriksson en rejäl tackling mitt plan. Andreas blev duktigt hatad för detta tilltag. Kommer inte ihåg slutresultatet, men om vi vann med 2-1 eller 1-0. Går att ta reda på i Carl Frängsmyr och Jim Sharps fantastiska bok Bamsingarna från Söder : [85 år med Hammarby hockey] Trycket på publiken denna match är det galnaste jag någonsin upplevt... (Hammarby-Linköping 1-0 2001-03-02)

bamsingarna_fran_soder_boken.png
Jim Sharps och Calle Frängsmyrs kanonbok.

Favoritspelare?
Tibbe: Favoritspelare... Hmmmmm Har nog flera jag gillar, men om jag får välja 2 så blir det Elias Abrahamsson och Jonny Oduya.
Jack: Spelare finns det en sådan hoper av som på något sätt skapat oförglömliga stunder.

Vad tycker du om dagens Bamsingarna K.F.I.B? Vad skulle du vilja se mer av i föreningsarbetet? Behövs vi överhuvudtaget?
Jack: Kan tyvärr inte svara på den frågan då jag tyvärr inte hunnit hålla koll de senaste åren.
Tibbe: Tyvärr är jag alldeles för dåligt insatt i vad Ni inom Bamsingarna gör idag. Era radiosändningar är absolut fantastiska för en sådan som mig som reser mycket i mitt jobb.
Dessvärre kan jag inte svara på frågan vad jag skulle vilja se mer av i föreningsarbetet för det jag ser är ju ett stort engagemang, både hemma och borta. Gotland är ett exempel, Ånge för något år sedan osv. Möjligen finna samarbetspartner med de andra supporterorganisationerna för att förutom på Hovetmatchen få tryck i hallen. Vad som skall till vet jag inte, men det ska vara någon supporterhappening. Ju galnare ju bättre. Mer eller mindre civil olydnad. Skapa rubriker osv. Jabbe fick ju med sig sina gamla kompisar som skapade stämning i hallen.
På frågan om Ni behövs så hade jag gärna sett att Bajen Fans hokki skulle bestått av Er istället.  Samtidigt vet jag inte vad Ni 2 organisationer har för olika tankebanor. Vad gör BF hokki för att locka publik? Vad gör Ni?

Stort tack till Tibbe och Jack för svaren!

Allt fotomaterial hämtat från Webbmäster Bemmas Hammarbys Hockeyhistoria: http://www.hifhockeyhistoria.se/
Gå in och läs gammalt material från om Hammarby Hockey och K.F.I.B på Hammarby Hockeys/Bajen Fans Hockeys sida på svenskafans.com: http://www.svenskafans.com/hockeyzon/hammarby/
K.F.I.B/Bamsingarna har under de 10 åren haft Jack Persson, Nina Arnewing, P-J Nyberg, Turbo Hellman och Micke Sjökvist (nuvarande) som ordföranden.

Personligen längtar jag så förbaskat efter att vi får börja åka land och rike kring igen för att följa Bajen Hockey. När man läser gamla reseberättelser och ser bilderna blir det nästan olidligt jobbigt men även inspirerande i arbetet för vi återigen skall ha ett lag på hög nationell nivå.

Med K.F.I.B och Bajen in i framtiden!
/Sverre
Taggar: Inget

Om skribenten

0 Kommentarer

Poll: Vem vill du skänka extra stångkorvar till i jul

Ja, här tänkte vi skriva vilka regler som gäller men eftersom vi inte har några regler utan i stället uppmuntrar till fusk så ger vi bara denna info:

Omröstningen håller på till den 23 dec kl 23.59. Kan bli längre beroende på hur pass glöggfryntliga admins är.

Den som får flest röster, av andra och/eller sig själv, föräras med fem stångkorvar. Tvåan får fyra, trean får tre, fyran får två och femman får en smaskig körv.
Säger som björnen Baloo: Hoppas att du har förstått?

VälkommenLösen:
[ ]

Nyheter sorterad på månad 2024