Ett hjärta - En förening
lördag, december 02, 2023

Läsvärt från derbyt

Hittade ett matchreferat när jag surfade runt lite.
Tycker den tar upp själen i hockeyn just nu.
Det var en gång en match. Där spelare och supportrar var en enhet. Där förarbetet gjordes i direkt kontakt mellan klubb och supportrar av alla kategorier, utan säkerhetsansvariga, utan förmöte mellan polis och klubb. Den matchen var den 29/1 2007 och det var något helt nytt i den tid som annars präglas av lögner, hycklande och uppbyggande av patetiska hotbilder i en sidovärld som kallas säkerhetsvärlden vars äckliga bubbla Hammarby hockey och Hammarbys aktiva supportrar den här vintern spräckt.

Hammarbys spelare klev in från klacken under en banderoll med orden €Tillsammans är vi Hammarby€. I ett grönt och vitt inferno med spelarna klivandes ned i mittentrappan av kurvan så gjordes något helt nytt i svensk klubblags- och supporterkultur. För första gången visades i en symbolik att spelarna inte är något utan de aktiva supportrarna men att de tillsammans med de aktiva supportrarna formar klubben Hammarby IF:s uppställning och representation när det är dags för match. Efter det var de oskiljaktiga.

Första perioden innebar en spelmässigt jämn omgång där AIK var något vassare med att komma till avslut men utan att lyckas få pucken att passera det för kvällen ruggigt duktiga Hammarbyförsvaret. Hammarbyklacken öste på hela perioden med sånger i långa omgångar utan konkurrens från den motsatta sidan.

I andra perioden tog AIK över och efter endast ett par minuter också ledningen. Hammarby lyckades kvittera men i mitten av perioden, med AIK som takthållare, gav svikaren Stefan Töyrä de svartgula ledningen igen. Stämningen var något mer tryckt denna period men ändå med en väldigt hög lägsta nivå utan konkurrens från den motsatta sidan.

Tredje perioden såg ett Hammarby som lyckades komma igenom mycket bättre mot ett något med tillbakadraget AIK. Hammarbyspelarna var nu fruktansvärt heta. Henrik Karlsson stod för den mest osannolika insatsen när han inte nöjde sig med att trycka ned den AIK spelare som låg framför honom utan även dunka till honom i bakhuvudet med en solklar utvisning till följd. Hammarbyklacken var i extremt livligt tillstånd vid det här laget och såg gärningen mer som en framgång och rätt markerande än ett onödigt tilltag. Spelarna kom dittills inte åt AIK hela vägen fram men AIK kom verkligen inte åt Hammarby.

Underläget fortskred minut efter minut men lät inte hindra Bajenklacken från att fortsätta sjunga och gunga. Kurvan bar fram Hammarbyspelarna och spelarna bar fram kurvan. Med drygt två minuter kvar drog AIK på sig en utvisning som skulle innebära vändningen. Hammarby tar ut Karlsson i målet, spelar 6 mot 4 och€¦kvitterar framför en exploderande Bajenklack. Förlängning blev till och i bara farten dundrar Bajen efter endast 27 sekunder in det avgörande målet vilket skapade en ordentlig urladdning där spelarna kastade sig mot plexiglaset till den rungande klackens eufori.

Spelare och klack följdes åt denna match och var i klubbmärkets namn en gemensam enhet. Det här var ett sagolikt slut på ett förarbete som gjorts med en närhet mellan fans och klubb som inte skådats på år och dar i Hammarby"familjen". Ett förarbete som bakom kulisserna svider i ögonen på många, och mer kommer det svida. Det här var en produkt av att Hammarby hockey inkluderat istället för att exkludera supportrar, en sådan produkt kommer de övriga vintersektioner med säkerhetsansvariga och/eller övrig säkerhetspersonal som snackat skit om det(Läs Bandy och Handboll) aldrig lyckas med att åstadkomma.

Hammarbys aktiva supporterskara är med och räddar en sektion. De är med och visar vad supporterskap ytterst handlar om. De är med och lever supporterlivet i dess sprakande form där även en del för etablissemanget tveksamheter finns med. De är med och skapar historia.

Övrigt från läktarplats att notera var utformningen av livet på läktarna. Ett par hundra färre hade sökt sig till Globen denna gång vilket inte är så märkvärdigt då förra matchen var under mellandagarna på en lördag och med Kris-stämpeln när den var som värst. Klacken var nästan lika stor denna gång och framförallt beståendes av mer ungt folk men med en bra uppbackning av äldre generationer som stod på den övre halvan. En rolig notis är hur nostalgikänslorna blossade upp i den äldre generationen då minnen från play-off matcherna mot AIK 1993 i Globen då Mariusz Czerkawski rundade AIK.are för glada livet kom till liv. €Vi vill ha Marre kvar€ skreks vid ett antal tillfällen under tredje perioden och den yngre generationen nedanför tittade upp mot de äldre rävarna i undran över vem sjutton de syftade på.

Ett gäng Bajare hade med sig två anmärkningsvärda banderoller. Den ena gick i skämtets tecken och formade i en rebus budskapet €horungar€ riktat mot motståndarna. Den andra var allvarlig och väldigt vacker. Banderollen var en hälsning till en ung kille vid namn David som ingen i gruppen kände personligen men som de läst om i en artikel från Dagens Nyheter vilken ni alla rekommenderas att läsa. Artikeln som ni hittar här beskriver en ung grabb med ett stort Hammarbyhjärta som hela sitt liv levde i kamp mot tiden på grund av cancer, en kamp som tog slut i december då grabben lämnade jordelivet. Bajenkillarnas banderoll innehöll orden "Hälsa Nacka David - Kämparnas konung".

Efter matchen kom några av spelarna ner i Bajen Fans lokalen och återigen blev det en stor glädjestund där nere när spelare och supportrar jublade ikapp i ett kvällens avslut som snuddade på att bli nästna för pretantiöst.


Ett intressant sällskap i kängor var på plats i Globen för att "stötta" Hammarby. Tre av dom kan presenteras för att ge en hint om den låga hjärnkapaciteten som var på plats: En före detta säkansvarig på hockeyn känd som världens absolut mest inkompetenta människa på kommunikation, en före detta vakt på Söderstadion känd som världens mest inkompetenta människa på vaktyrket och en Martin Berg, känd som världens mest inkompetenta människa på ledande av säkerhetsarbete, självdistans och respekt för Hammarbys supportrar. Förutom att göra bort sig placerade man sina egna roller som personer med inflytande i föreningen till att bli ännu mer ifrågasatta och snart ännu mer utplacerade i periferin. Sällskapet, med undantag för någon, vill ingen mer se på hockeyns matcher.


Derbyveckan fortsätter med möte mot SSK på söndag den 4/2.
Taggar: Inget

Om skribenten

0 Kommentarer

Poll: Vem vill du skänka extra stångkorvar till i jul

Ja, här tänkte vi skriva vilka regler som gäller men eftersom vi inte har några regler utan i stället uppmuntrar till fusk så ger vi bara denna info:

Omröstningen håller på till den 23 dec kl 23.59. Kan bli längre beroende på hur pass glöggfryntliga admins är.

Den som får flest röster, av andra och/eller sig själv, föräras med fem stångkorvar. Tvåan får fyra, trean får tre, fyran får två och femman får en smaskig körv.
Säger som björnen Baloo: Hoppas att du har förstått?

VälkommenLösen:
[ ]