Ett hjärta - En förening
lördag, juli 20, 2024

Matchrapport TPS - Ässet 2007-01-27

tps_asset.jpg
Bamsingarnas hockeybevakning är fullkomlig. Här är en match och kulturrapport skriven av Mangan som besökt Åbo för att kontrollera kvalitén på den finska ishockeyn. Såg han några berusade finnar?
Varför kommer det så många bra Hockeyspelare från Brännvinslandet Finland? Kanske för att det helt enkelt inte finns så jävla mycket annat där att göra...
Vi hadde snackat om det lääänge. SM-Liiga Hockey Live i Finland! Ingen bortaresa till Ängelholm så det fick bli Vikingskorven över havet och en hel helg i berusningens tecken tillsammans med det glada Finnpajsarna! Usel mat. Solglasögon innomhus och W.A.S.P. i högtalarna ja ni förstår själva! Väckning 05:30 av att en förbannat STOR Muminmamma som sliter upp dörren till vår hytt tänder ljuset och vrålar VI ÄR FRAMME NU! Naken och förnedrad. Välkommen till Soumi!

Åbo är en liten men charmig stad på runt 400.000 invånare där man snackar svenska som det lät på farmors tid. TPS är stadens stora stolthet där dagstidningen Turkun Salomat skriker ut reklam som (översatt) "Det är DU som bestämmer om TPS går till slutspel". Dagens match mot redan avsågade Porin Ässät verkar bli en skrattmatch, men vi är osäkra. På okänt territorium. Hur hög standard håller igentligen den Finska ligan? Efter 7-8 Koff och några groggar gjorda på Koskenkorva har vi slipat knivarna och tar Hockeybussen från TPS-Butiken till Tukuhalli som ligger en bra bit ut på prärien. Slår i slang med några slitna Ässetsuportrar som flaggar för landslagsmannen Kristian Kuusela som bär laget på sina axlar och Guldhjälm då han e ohotad striker i Björneborg (Anm klar för Modo efter denna artikels publicering). Inne i den underbart vackra hall som är ENBART byggd för Ishockey slirar Jarmo och Jorma runt i en alkoholstinn symbios. "Born to raise hell". I och med Europalagstiftningen får man inte kröka på läktaren utan hänvisas till de 18! Barer runt om i hallen. Många med säsongskort verkar tillbringa hela matchen just där. Nu kommer några viktiga skillnader. I Finland släpper man ut bortalaget först. Precis som vi gjorde i Sverige fram tom år 2000. DVS man låter motståndarna ensamma förnedras av hemmapubliken vilket jag personligen saknat, sen kommer laguppställningen på TPS Turku (med bilder på jumbon) av en agressiv finsk röst, sen kommer TPS med ett hyfsat intro påhejade av minderåriga flickor med muffar på armarna. Väldigt mycket NHL!

1.a perioden består mest av spelförstörande moment och håller allsvenskt tempo om ens det. Bortalaget har ingenting att spela för och har inget hotande streck att undvika då ligan är stängd. Hemmalaget med Kai Nurminen i spetsen (Ja han lirar fortfarande) jagar en Play-off plats men saknar inställningen och 1-1 är i underkant för Ässet som skapar mera. Efter 20 minuters spel rusar folk mot ölkranarna och vi känner oss aningen besvikna över den dåliga hockeyn. En SSK tröja fladdrar förbi. Vi undrar varför vi åkte hit över huvud taget!

2:a perioden och vi börjar bli less på den högljudda reklamen på Jumbotronen. Ni förstår i Finland påpekar inte speakern vare sig iceing eller offside. Reklam eller Gary Glitter är vad som gäller! Nåväl TPS trummar på och gör två snabba. Fd NHL Keepern Jani Hurme i TPS Buren tar det han ska och är ofta uppe på Oliie-manér och deltar offensivt med fina pass (något som våra svenska målisar borde ta lärdom av). I övrigt kan noteras att intensiteten är betydligt högre än i Elitserien med tacklingar som faktiskt fullföljs hela tiden vilket är en skön syn. Spelet böljar fram och tillbaka.

I den 3.e perrisen är våra bänkgrannar så berusade att dom inte vet vad dom heter. Den förvånandsvärt lilla hemmaklacken gör allt dom kan för att motivera sina hjältar som mest håller undan. Drygt 50 min spelat och våra svensk-bekantingar Tom Wandell och Johan Fransson har fortfarande inte utmärkt sig på något sätt annat än att sitta av nått enstaka lagstraff. Då tänder det till! TPS Transatlant Kent McDonel börjar veva och publiken är i extas! Man slåss i dryga 40 sekunder innan dommaren bryter och man får varsin 5 minutare. Här hemma hadde dom åkt på matchstraff bara dom kastat handskarna! Matchen rinner iväg på slutet som förkunnar 6-2 till TPS som är det bättre laget. Man klättrar 2 placeringar i och med detta är med i slutspelsstriden.

Turku-borna stannar kvar efteråt och hänger i barerna sjungandes Kareoke. Vi har sett nog och beger oss ut i den kalla Lördagsnatten mot Vikingterminalen och den hägrande Humpa-Humpa svängen på båten hem. Sett som helhet. Ett galet äventyr med mersmak. Nästa gång blir det Dansk Ligahockey. Håll ögonen öppna. 50% av Bajenhockey.se's redaktion tackar för uppmärksamheten.

Hell bajen
Mangan
Taggar: Inget

Om skribenten

0 Kommentarer

Poll: Vem vill du skänka extra stångkorvar till i jul

Ja, här tänkte vi skriva vilka regler som gäller men eftersom vi inte har några regler utan i stället uppmuntrar till fusk så ger vi bara denna info:

Omröstningen håller på till den 23 dec kl 23.59. Kan bli längre beroende på hur pass glöggfryntliga admins är.

Den som får flest röster, av andra och/eller sig själv, föräras med fem stångkorvar. Tvåan får fyra, trean får tre, fyran får två och femman får en smaskig körv.
Säger som björnen Baloo: Hoppas att du har förstått?

Välkommen



Lösen:




[ ]

Nyheter sorterad på månad 2024