Ett hjärta - En förening
söndag, juli 21, 2024

"Vi tog sönder dem rätt så bra", intervju med Benny Rönnelöw

benny_r_100226x320_hh.png
Från arkivet: Benny prisad som Stångkorvsligevinnare.
 
I samband med Hammarby Hockeys torsdagsträning fick Bamsingarna en pratstund med tränaren/coachen Benny Rönnelöw där försäsongen, tränarjobbet och lagets målsättningar bland annat avhandlades.
Hammarby Hockey har spelat fyra träningsmatcher och är obesegrade, tankar kring detta? Vad har gått bra? Vad har gått mindre bra?
Jag tycker att de flesta träningsmatcherna har sett rätt bra ut med undantag i den mot Vallentuna där det var mycket svängdörrar, öppet överallt och det kändes som att vi inte riktigt var där. Det är klart att det är tufft när man vill spela in folket ordentligt så är man inte €där€, det blir en frustration och man tänker tillbaks på första Huddingematchen som vi gjorde jättebra på alla sätt egentligen, vi spelade rätt så stabilt. Huddinge hade ingen jättegrej på gång utan vi bjöd ju dem på två mål och sedan spelar vi mot Vallentuna och det är precis som bortblåst. Då börjar man fundera själv €fan, har jag missat nånting?€ men sen studsade vi tillbaka igen mot Huddinge igen så generellt har det gått rätt bra.
 
Om vi ser på Vallentunamatchen, en positiv sak är att vi har moralen att ta igen två tvåmålsunderlägen.
Absolut och något vi också måste ta med oss är att vi gör mål, vi gör mål i varenda match.
 
Matchen mot Kumla, jag tycker inte de såg så värdiga ut som motståndare, de såg loja ut. Känner du samma sak eller tycker du bara att vi var bra?
Det är nog en kombination tror jag, vi gjorde nog dem lite passiva också. Vi spelar rätt bra och vi hade fem spelare borta, som jag var lite orolig för. Fem borta, vi körde på tre femmor med två backar som forwards men det är som du säger, jag tycker inte att Kumla hade någon linje i sitt spel alls, de visste nog inte själva vad de skulle göra så vi tog sönder dem rätt så bra.
 
Vad vill du se av laget under den avslutande träningsmatchen mot Vallentuna?
Det är ett genrep så nu tittar vi lite på power play, något vi inte gjort hittills, så idag blir första träningen som vi kör på det. Vi har haft en struktur under försäsongen där vi gått på försvarsspel, vi har tränat anfallsspel och nu är det special teams med power play och sånt där. Ett genrep där allt skall börja sitta lite grann. Det vi vill se är mål, så klart och att defensiven sitter.
 
Vilka ändringar har gjorts jämfört med förra säsongen? Är det något specifikt du ändrat på?
Både ja och nej. Vi vill vända spelet mycket snabbare så att vi sköljer över dem igen. Vi vill alltså spela ett snabbare vändspel i mittzon, inte ta hem pucken för djupt och vänta in utan vi vill vända snabbt och verkligen spela hockey på ett roligt sätt så att alla som kommer hit (publiken) vill komma tillbaks.
 
Hur har kriterierna sett ut när ni tagit in nya spelare inför säsongen?
Vi har försökt att hitta.. för det första bra killar, alltså bra hockeyspelare men även att de passar in i gruppen. Jag gillar att bygga en grupp som som passar in med varandra för jag tror att som grupp kan man försätta berg. Det gäller att hitta rätt karaktärer som hockeyspelare och som människa så det är det vi tittat på mest och det tycker jag att vi lyckats med.
 
Är det någon specifik spelartyp som vi saknat föregående säsong?
Ja, det tycker jag. Förra säsongen hade vi ingen som t.ex. Jeff (Karlborg) idag och den som (Robin) Jalkerud var, vi hade ingen sådan förra året. Det har vi saknat och nu har vi en på plats och hoppas att det dyker upp en till, det vet man aldrig. Den spelartypen har vi haft ont om, vi har bara haft lirare.
 
Det behövs ju hårdjobbare också...
Ja, de är roligare att titta på oftast.
 
Spelarna har verkligen utvecklats under din ledning. Känner du att du och övriga staben utvecklas i samma takt, du har ju inte så många år som seniortränare?
Nej, det jag har är många år som seniorspelare och man tänker tillbaka hur man själv mådde, hur man själv tänkte och det är det man försöker få ner till grabbarna också. Så erfarenheten - nej, kanske inte men det ser jag inte så jättesvårt heller eftersom man spelat så pass många år.
 
Är det lätt att överföra den känslan, från spelare till att få in det i tränarjobbet?
Lätt och lätt, det beror lite grann hur man är som person tror jag. En del vill ha en viss typ av ledarskap och jag vill ha en annan typ av ledarskap. Jag tycker det är viktigt att spelarna själva känner att de växer och får ett ansvar någonstans, ger man mycket förtroende till en spelare så utvecklas de som spelare och som person och det är extremt viktigt framförallt i dagens samhälle. Jag tror inte att gårdagens ledarskap fungerar, som Boorken står för och Lasse Falk gjorde och så vidare, det fungerar inte idag utan det är helt andra individer man jobbar med idag.
 
Mer curlade?
Mer curlade och ett helt annat samhälle egentligen.
 
Vi inleder med ett dubbelmöte mot Visby/Roma, tankar kring detta? Blev du glad när du hörde det eller är det svårt att börja med ett så pass bra motstånd för de är ju en av favoriter till serieseger?
Ja, så är det och bra? Varför inte? Vi får en värdemätare direkt. De kanske inte är jätteihopspelta heller, de kanske blir bättre och bättre under säsongen så det beror på hur man ser det, man kan vrida och vända på det hur mycket som helst.
 
Men det är inget du ligger sömnlös över?
Nej, absolut inte. Det som man kanske ligger sömnlös över är att det är back-to-back, det är en dag emellan och ingen vila. Men det är likadant för Visby/Roma. Vi har tränat hårt i sommar så det ska inte vara några större konstigheter om det inte blir massa skador.
 
Men det är kul med back-to-back€, så borde det vara oftare i seriespelet.
Absolut.
 
Skadorna på Marcus Carlsson och Benjamin Blomberg, hur mycket påverkar det inför premiären? Ingen av dem kommer väl vara tillbaka till dess?
Det vet vi inte, eventuellt kommer en av dem att vara tillbaka, det får vi se. Om vi tittar på föregående säsong var båda i toppen av vår poängliga så det är bra spelare vi blir av med. Men vi var utan fem stycken mot Kumla och vi gör mål ändå så jag menar att vi är rätt så trygga i gruppen och det är bara bra om några andra kliver fram och känner att de får ett ansvar och då är vi tillbaka i att utveckla individen som både hockeyspelare och person, de växer med ett ansvar så det är bara bra.
 
Hur fungerar det på träningarna, får backarna ibland spela forwards bara för att de skall få känna på det?
Nej, så gör man inte.
 
Hur kommer det sig att du satte Axel Åström som forward mot Kumla?
Han är kanske den har bäst kondition eller rättare sagt den som kanske orkar mest bland backarna, sen gick ju Oliver (Forsberg) också in, det gäller att hitta de som vill spela forward, för mig är det det ingen prestige i det.
 
Hur ser din och lagets målsättningar ut inför säsongen?
Vi har sagt att vi ska gå till AllEttan, det är vår målsättning.
 
Härligt!
Ja, man sticker väl ut hakan lite men med det vi visat på försäsongen och för varandra här inne så är det det vi vill, det vi siktar på och det skall vi försöka uppnå.
 
Men vi har en så bra grupp att om vi inte lyckas ta oss dit så då tar de då fortsättningsserien utan alltför sura miner, det är ju ändå playoff-platser på spel?
Absolut, målsättningen är egentligen att ta det längre än förra året och AllEttan är då ett steg och skulle vi missa där blir det ju playoff 2 i så fall, då har vi gjort det bättre än förra året.
 
Vad slår högst för dig, AllEttan eller playoff 2?
Det spelar egentligen ingen roll för mig. AllEttan är självklart roligt, då har man presterat i en lång serie så det klingar ju lite högre, även för föreningen, vi har ju aldrig varit där.
 
Är en ny och/eller egen ishall en förutsättning för att Hammarby Hockey skall kunna ta sig till Allsvenskan någon gång i framtiden?
Allsvenskan - kanske inte, men däremot för Hammarby Hockey i stort som förening. Att vi kan ha alla ungdomslag, damlag och juniorlag samlade på ett och samma ställe, det tror jag är en förutsättning för att kunna, i alla fall, slussa upp juniorer i a-laget så att vi ska kunna bygga på med egna produkter. Det är en förutsättning om Hammarby ska vara ett lag att räkna med i framtiden så att vi inte bara värvar A-lagsspelare hela tiden. Sen om vi tar hit alla till MB Hallen, det är en variant, att alla är på samma ställe betyder mycket, framför allt för barn och ungdomar. Ser de sina A-lagsspelare blir de lite taggade, det ger en bra effekt hela vägen.
 
På tal om juniorerna, kommer du att titta till J20-laget, kommer det t.ex. att finnas juniorer med på era träningar ibland?
Vi redan haft J20-spelar här. Junioransvarige Tony Krantz och jag har en veckovis dialog och vi kommer att skicka upp spelare hela tiden när det fattas folk och när han tycker att någon gjort det bra så att de har en liten morot.
 
Stort tack till Benny för intervjun!
/sverre
Taggar: Inget

Om skribenten

0 Kommentarer

Poll: Vem vill du skänka extra stångkorvar till i jul

Ja, här tänkte vi skriva vilka regler som gäller men eftersom vi inte har några regler utan i stället uppmuntrar till fusk så ger vi bara denna info:

Omröstningen håller på till den 23 dec kl 23.59. Kan bli längre beroende på hur pass glöggfryntliga admins är.

Den som får flest röster, av andra och/eller sig själv, föräras med fem stångkorvar. Tvåan får fyra, trean får tre, fyran får två och femman får en smaskig körv.
Säger som björnen Baloo: Hoppas att du har förstått?

VälkommenLösen:
[ ]

Nyheter sorterad på månad 2024