fredag, april 19, 2024

Åkers besegrade i LW Hallen - Stångkorvar på det?

Med hjärtat tror jag alltid på tre poäng när Bajen spelar men det kändes ganska trots allt orimligt att  Hammarby Hockey skulle vinna över Åker/Strängnäs HC idag, speciellt med en femma på skadelistan. Vad gör våra krigare då? Jo, de spelar helt efter resurserna och gör det fantastiskt bra.
1:a perioden
Matchen börjar och efter bara halvannan minut snor Benjamin Blomberg åt sig pucken i anfallszon, går in från sargen mot motståndarmålisen och drar in 1-0-pucken med en backhand. Några anfall senare har Calle Graf ett läge när han drar sig in mellan tekningscirklarna och får på ett bra skott som keepern räddar. Fastän lagen är jämspelta känns Bajens avslut lite tyngre och 2-0 kommer efter 11.39 då Oscar Björkander kan skjuta in en retur efter att Marcus Carlsson och Graf har ansatt Emil Tuomela i Åkerskassen.
Åkers tar ju längre perioden lider tag i spelet än mer och Richard Siirala som vaktar Hammarbys målbur får göra kvalificerade räddningar av både enkel och dubbel typ. Det känns inte helt oriktigt när gästande lag får in en 2-1-reducering efter 16.13, vid målet har de våra kommit ur positionerna helt och varit smått vilsna i över en halvminut. De fortsätter att trycka på men de våra sticket upp och hotar några gånger. Med bara 36 sekunder kvar blåser domare Johan Nordlöf straff för Bajen då en hoper Åkersspelare försvarar sig runt egen kasse och en av dem ligger på mållinjen. Troligtvis får vi straffen med oss på grund av en felaktig blockering i målgården om det nu finns ett sådant regelbrott. Benjamin Blomberg tar hand om straffslaget men när han närmar sig målet hoppar pucken upp från isen och han kommer helt ur rytmen och avslutet blir misslyckat.

2:a perioden
Redan i slutet av de inledande 20 syntes det att hemmalagets hurtiga spel börjat tackla av och Åkers är definitivt det tongivande laget i periodens inledning. Benny Rönnelöw gör då ett riktigt smart drag, han tar Timeout innan gästerna tagit över helt för att samla trupperna. Att Benjamin Blomberg kort därefter gör ett konststycke då han åker slalom igenom Åkers femma och levererar en puck att raka in till Sebastian Nykvist är så härligt att se. Återigen en tvåmålsledning för Hammarby och visst börjar mången Bajare vädra att en liten sensation är på gång. Åkers åker sedan på en tvåminutare men vårt numerära överläge är rent ut sagt dåligt och gästerna har snart fem utespelare på isen igen. Med fem minuter kvar av perioden klarar Bajen av ett numerärt underläge och de vinner perioden med 1 mål mot noll, mycket tack vare en bra insats av Siirala i kassen.

3:e perioden
Tredje perren är Åkers, inget snack om saken, men med bra målvaktsspel och ett gäng backar som hjälper Siirala att rensa undan (bästa försvarsspelet hittills i serien idag, plus i kanten till alla försvarare) så förvägras gästerna att reducera. Istället kommer 4-1 på tavlan efter 46.40 då Tobias Andersson kommer längs högerkanten och skjuter rätt upp i närmsta klykan, fenomenalt! Tyvärr gör Daniel Despotovic 4-2 omgående och nu börjar åtminstone jag bli riktigt nervös. Våra killar försvarar sig med all kraft som finns att uppsamla och bland annat klaras ett boxplay till av. Med fem minuter kvar kommer så Åkers tredje mål vilket ger dem extra energi att göra en slutspurt. Nu är i sort sett allt spel koncentrerat runt Siiralas kasse som storspelar. När minuten återstår åker dock Siirala ut när han på ett regelvidrigt sätt är ute och simmar bakom egen kasse. Åkers tar då timeout samt plockar av målvakt Tuomela av isen. När spelet sätter igång igen ligger kvitteringsmålet inte långt borta men med ett extraordinärt uppoffrande spel av våra Bajare och då speciellt Marcus Carlsson som på ett modigt vis ställer sig i vägen för ett par hårda puckar håller laget Åkers stången och andra seriesegern är kirrad.

Efter tre raka torskar känns Hammarby Hockeys insats för dagen en smula bragdartad. I första perioden går vi rätt hårt på motståndarkassen samt forecheckar förtjänstfullt och i de två andra perioderna orkar de att ta försvarsjobbet på fullaste allvar. Laginsats total! De tre poäng poäng segern ger behövdes verkligen, nu kan vi alla se fram med tillförsikt mot de kommande två matcherna på bortais.

Stångkorvar
Unga fröknarna Frida och Sara delade ut så här:
3 st till 1. Richard Siirala
2 st till 9. Benjamin Blomberg
1 st till 15. Oscar Björkander
En extra delar Bamsingredaktionen (finns det en sådan?) till 5. Marcus Carlsson för det eminenta täckspelet i det sista box playet.
Om Hammarby säger tjejerna: De var riktigt duktiga - Bra spelat! Vi är bäst! Haaaammmmaaaarrrrby!

Domaren Johan Nordlöf gillar jag, han blåser inte sönder matchen och försöker i möjligaste mån vara osynlig.

Publik: 129 personer hade hittat ut till Sätra IP. Kanske dagens insats lockar fler till läktaren? Sjungande Bajare lyser med sin frånvaro tyvärr.