torsdag, april 25, 2024

En poäng mot Vallentuna

Artisten Kokkonen. Foto: Peter Jonsson.

Bortamatchen mot Vallentuna blev efter en strålande första period en riktig rysare. Vallentuna drog det längsta stråt och knep extrapoängen i förlängningen. I Hammarby hade Jesper Kokkonen stor show med riktigt snygga finter och två mål.
1:a perioden
Matchen hinner knappt börja innan Bajen åker på onsdagskvällens första utvisning men boxplayspelet är riktigt bra och snart är vi fulltaliga igen. Efter utvisningen tar Hammarby över allt mer av spelet och snurrar riktigt friskt med Vallentunaspelarna som blir stressade när de sätts under tryck. Utdelningen låter inte vänta på sig då Patrik Hageman skjuter och returen fångas upp av Jesper Kokkonen som drar runt Vallentunakeepern med en backhand och lägger in 0-1 efter 7.51. Strax därefter tar Vallentuna sin timeout och spelet därefter blir jämnare men Hammarby skapar fler farliga chanser än hemmalaget. Visserligen har Vallentuna en ribbträff under Bajens andra utvisning men Anton Söderqvist är stabil i Bajens kasse och det hade inte varit orättvist med en större Bajenledning i periodpaus. Huvuddomare Mikko Taskinen är lite väl petig i sin bedömning, alla tre utvisningar som han utdömer under perioden (två för Bajen och en för Vallentuna) känns rätt larviga.

2:a perioden
Bajen inleder med dryga minuten i numerärt överläge men det är svårt att i en periodstart att spela PP och Vallentuna klarar skivan. De våra fortsätter sitt fina presspel och i anfallszon blir Oscar Liljeroth neddragen men lyckas få fram pucken till Kokkonen som resolut sätter upp en backhandpuck i nättaket bakom Vallentunas Björn Fors. Strax därefter blir Pontus Okerblad hårt uppvaktad mot sargen vilket renderar Vallentuna en ny utvisning som tyvärr inte ger oss ett större målmässigt övertag. Ännu en Vallentunautvisningen kommer men då får hemmalaget en kontring och de reducerar, alltid fruktansvärt jobbigt att släppa in mål i numerärt överläge. Det fortsatta powerplayet är inget att hurra för och när Vallentuna åter är fulltaliga tar de över matchen, de våra börjar se ordentligt sega ut. I spel 4 mot 4 gör så hemmalaget så 2-2 alldeles för enkelt och fortsätter därefter pressen mot vår kasse. Bajen åker på nästa utvisning och då visar Vallentuna upp ett skolboksexempel på hur ett powerplay skall spelas, snabba förflyttningar och passningar låser upp Bajens box och en spelare som ställt sig vid Antons högra stolpe kan enkelt peta in pucken i mål. Hemmalaget är därmed i ledning för första gången i matchen och de spelar ut oss. I periodens sista skälvande sekunder blir det dock en avvaktande utvisning på en Vallentunaspelare och då bjuder Jesper Kokkonen på matchens prestation, han snurrar upp i stort sett samtliga motståndare med ett gäng cirkusdragningar och trycker sedan in pucken i mål mellan målvaktens benskydd men målet döms bort på grund av okänd anledning, kanske för att hesa Fredrik redan börjat ljuda när pucken går in i kassen. I alla fall vinner Vallentuna perioden med 3-1.

3:e perioden
kommer igång lite sent eftersom den nyspolade isen inte vill frysa. Bajen börjar i numerärt överläge och efter 1.40 styr Niklas Ekberg in Tim Erlandsson skott från blå  och det är kvitterat till 3-3. Hammarbys fina press, forechecking och styrspel från Väsbymatchen samt den första perioden är tillbaka och Vallentuna blir extremt pressade då det har svårt att få ut pucken ur zon. När de väl får ut pucken kommer de inte långt då Bajen äger mittzonen. Fina möjligheter till ett grönvitt ledningsmål dyker upp, bland annat har Oscar Liljeroth en bra chans men målvakten räddar. Efter hand tar sig Vallentuna fram allt mer i banan och det blir väldigt spännande. Anton Söderqvist räddar ett skott från en frispelad Vallentunalirare. Bajen klarar av ett numerärt underläge även om det osar katt runt Antons kasse. Vallentunapressen blir riktigt otrevlig att skåda och jag måste erkänna att jag oroligt kastar blickar på matchklockan, oavgjort känns som ett bra resultat efter tre perioder. Med 44 sekunder kvar av perioden tar HD Taskinen ett riktigt dåligt beslut då han visar ut Kokkonen för en trippng fast att vår anfallsstjärna spelar på pucken och inte är i närheten av att fälla sin motståndare. Lyckligtvis klarar de våra av de kvarvarande sekunderna och en poäng är klar för de våra med chans på en extrapinne.

Övertid
Med Kokkonen fortsatt i utvisningsbåset och med spel 4 mot tre gör Bajen bra i från sig. Precis när vi blir fyra utespelare på isen avgör tyvärr Vallentunas Fredric Weigel matchen och de tar hem extrapoängen.

Bra av Hammarby att få med sig åtminstone en poäng hem, nu har vi fyra raka matcher utan förlust (under 60 minuter) och vi är definitivt på rätt väg. Utan trötthetsdippen i andra halvan av mittperioden hade det till och med kunnat bli tre poäng. Precis som Håkan Ferm säger i Wauges och Nyströms intervju efter matchen så är Hammarbys presspel mycket energikrävande och med de skador laget har just nu orkar spelarna inte hela vägen. Vi behöver ha fyra femmor med oss till matcherna. Jesper Kokkonen är matchens lirare utan tvekan och det är riktigt kul att vi har en sådan artist i laget.

Publik: 432 personer varav ett sjuttiotal Bajare på ståplats. Vallentuna är det motståndarlag som hittills har gett oss bäst bemötande, 40 kronor i inträde där en kopp kaffe ingår - bara en sån sak.