onsdag, april 24, 2024

Ej godkänt

Kokkonen - bäst. Foto: Peter Jonsson.

Hammarby Hockeys fjärde raka torsk är ett faktum. Det börjar så bra med en till synes trygg ledning efter första perioden men sedan blir det mesta fel. Vi är bättre än så här.
Tvåmålsskytten Ludwig Ekman klappas om.

1:a perioden
Bajen tar ledningen efter bara 22 sekunder genom Ludwig Ekman, framspelad av Jesper Kokkonen och Jonas Bergman (såg tyvärr inte baljan då vi fortfarande monterade upp webbradion). Efter fem minuter får vi spela powerplay och första linan spelar galant. Ludwig Ekman hittar Kokkonen som skjuter och 0-2 kommer upp på resultattavlan. Några minuter senare får Hammarby återigen spela i numerärt överläge men trots bra bamsinglir blir det ingen utdelning. Spelet fortgår, en Gnestaspelare åker på en tia efter att ha varit för närgången mot Johan Johansson. Hammarby har ett klart spelövertag men med dryga tre minuter kvar åker Joakim Arnmark på en utvisning. Boxplayspelet ser bra ut men precis då vi blir fullt manskap på isen gör hemmalaget 1-2 då ett skott från blålinjen går in med två Gnestaspelare, varav en liggande, som skymmer framför Johan Johansson. Bajens svar kommer omgående, Peter Danielsson får in pucken ur dålig vinkel, snyggt!

Arnmark visar fajtingfejjan, mer sånt!

2:a perioden
Gnesta sätter full fart och då Hammarby drar på sig en rätt onödig utvisning i anfallszon reducerar tränarsonen Sebastian Hällegard som smyger sig fram från sin backplats och kan stöta in pucken i mål. Bara några sekunder senare får Hammarby chansen i powerplay och Kokkonen är väldigt nära att göra mål. Sedan händer det som inte får hända, Dubbel-Johan misslyckas fullständigt med ett uppspel och pucken hamnar rätt på bladet på en Gnestakille som tar några skär och skjuter in pucken i mål under Bajens numerära överläge. Alltså står det 3-3 efter bara 5.21 in i andra perioden. Johan revanscherar sig en smula då han räddar ett nytt friläge som uppstår kort därefter.
Bajen saknar därefter inte chanser men en av de saker som skiljer vårat spel i mittperioden från den första är skärpan i avsluten. Ett nytt numerärt överläge för de våra avverkas utan målmässigt resultat. Med klockan på 14.55 tar Tobias Beckman med jävlar anamma i sinnet fart längs vänstersargen, tar sig ner bakom mål och spelar in pucken framför mål där Ludwig Ekman jobbar in den bakom Joakim Eriksson i Gnestamålet och Hammarby är återigen i ledningen. Fastän nytt PP för Bajen står sig 3-4 perioden ut.

3:e perioden
Spelet böljar en del i periodens inledning med ett visst övertag för de våra. Tyvärr drar vi på oss ett par utvisningar efter varandra halvvägs in i tredje akten. Under den första utvisningen skapar Niklas Ekberg ett friläge som målvakten räddar. Under det andra powerplayet kvitterar hemmalaget till 4-4 efter 11.15. Trots ett par Gnestautvisningar och en stund i spel fem mot tre händer inte mycket och hemmalaget har snart fem utespelare på isen igen, här skulle givetvis Bajen avgjort matchen. Med knappa tre minuter kvar tar så givetvis Gnesta ledningen för första gången i matchen efter en målvaktsretur. Jesper Kokkonen får därefter en klubba i ansiktet och den skyldige åker på en 2+2-utvisning. Bajen tar timeout och då pucken är i anfallszon lämnar Dubbel-Johan målet för att släppa in en extra utespelare. Johan kommer dock in igen en stund efter en icing-puck. Återigen med sex utespelare försöker de våra att åstadkomma en kvittering men tiden rinner ut och Gnesta står som segrare.

Varför åkte inte Koglin på en tvåa för detta övergreppet?

Hammarby är det bättre laget men har inte samma vilja och lagmoral som Gnesta. Tvärtom ser det periodvis efter den första fina perioden jäkligt okoncentrerat och nonchalant ut. I sista perioden då vi bland annat spelar över minuten i fem mot tre förlorar vi skotten med 14-7, var var avsluten?  Andelen vunna tekningar är alldeles för låg, ingen av våra centrar har positiv tekningsstatistik enligt den officiella statistiken. Det finns inga lätta matcher i division 1, det gäller att göra tre bättre perioder än motståndarna för att vinna.
Vi måste få minst en femma till förutom 1:a-linan att producera. Vore det fel att köra uppställningen Mårtensson/Danielsson/Liljeroth, som fungerat bra tidigare enligt min ringa läktaramatörsåsikt? Då skulle Jensen/Hageman/Ekberg kunna spela ihop, det låter som en bra kombo inte minst i forecheckingen.

Jag lämnar Gnesta Ishall jävligt besviken och måste ge betyget EJ GODKÄNT till vår insats. I bilen hem saknas bara ett blandkasettband, en mix-CD eller en mp3-låtlista med deppig bortatorskmusik för att det skall vara en komplett kopia av en hemresa anno Hammarby Hockey förr i tiden...

Publik
Av de 432 på plats var Bajen representerade mestadels av sjungande Bamsingar då andra bortaresebajare tagit sig till Jönköping för att se Hammarby Fotboll vinna med 2-1 -Grattis!

Webbradio
Lyssna på Bamsingarnas webbradiosändning med Mikael Sjöqvist och Turbo Hellman vid mikrofonerna:
[1:a perioden] [2:a perioden] [3:e perioden]

Stångkorvsligan
Håkan delar motvilligt ut
3 st till 47# Jesper Kokkonen som är en av få med riktigt sisu i laget.
2 st till 13# Ludwig Ekman för två baljor och i övrigt godkänt spel.
1 st till 10# Jimmy Jensen som är tillbaka från skada och försöker sätta fart på tillställningen.

Domare Mikael Norlander får en neutral nolla i zebrabetyg då vi tror att han är normalstandarden i serien.

Länkar:
Matchfakta
Hammarby Hockey: Fjärde raka förlusten
Gnesta IK: Referat: Gnesta IK - Hammarby IF
SvenskaFans.com: Hammarby förlorade även mot Gnesta
Isopeter (bilder): 20130922 - Gnesta vs Hammarby Hockey

På fredag är det så dags för ett klassikermöte: Hammarby mot Huddinge. Matchen spelas i Björkängshallen med start 19.00 och det spelar ingen roll att vi nu har fyra raka torskar - Alla ska dit!