Ett hjärta - En förening
lördag, juli 20, 2024

Reserapport Frankrike

fr_aug_2013_hb_07.png
En druva kommer sällan ensam. Foto: Håkan Blomstrand.

Gänget Håkan, Kenta, Anne, undertecknad samt €reseledaren€ Jenny gjorde en bamsingbortaresa ned till Ohlzons Vingård. Här följer en liten berättelse i ord och bild om våra €Escapater€ under kanonvistelsen.
fr_aug_2013_hb_01.png
Samlingspunkten.

Lördag 24 augusti 2013
Vi var fem Bamsingar som tog bussen ned till Skavsta en tidig lördagsmorgon för att sedan borda ett Boeing. Efter tre timmar hade vi tagit oss ifrån det svenska välkända till det franska okända i form av Beziers flygplats. Då vi hostat upp en oväntad klump pengar kunde vi bege oss mot resans mål i en hyrd kärra och en textad vägbeskrivning från biluthyraren. Utan karta tog vi betalmotorvägen till Carcasonne via Narbonne för att därefter fortsätta färden med hjälp av GPS:en, som vi till slut lyckats ge en korrekt adress. Utan större svårigheter var vi snart framme på Domaine D'Escapat. Där hälsade le patron Bruno Ohlzon, i sällskap av de obligatoriska vingårdsjyckarna, oss välkomna med kramar. Vi inkvarterades i en tjusigt möblerad lägenhet med ett av gårdens vin välfyllt kylskåp. Utanför lägenheten blev vi genast varse om att terroristcikadan Hubert skulle ge oss gnisselkonserter dagarna i ända. Efter att ha handlat mat på närmaste affär och därefter tillagat en måltid i vårt lilla självhushåll var dagen snart till ända.

fr_aug_2013_sf_01.png
Jenny testar fyrhjuling.

Den 44 hektar stora vingården Escapat ligger vackert belägen i regionen Languedoc-Roussillon på en slätt med €Svarta Berget€ (La Montagne Noire) i norr och Pyrenéerna i söder. Närmaste samhälle är Villeneuve-Minervois som på ett exakt sätt motsvarar mina förväntningar på hur en fransk landsortsby skall se ut med slaktare, baguetteställe eller €Bolangarn'€ som Håkan säger och ett café under ett paraply av skuggande träd.

fr_aug_2013_hb_03.pngfr_aug_2013_hb_04.png
fr_aug_2013_hb_02.png
Vinprovning.

Söndag 25 augusti 2013
Efter en förmiddagspromenad på ägorna ägnades söndagen först åt vinprovning (jag nöjde mig med att lukta på kulturdrycken) i Brunos grotta där stora vintankar ligger insprängda i berggrunden. Ur tankar och ekfat hällde vår värd upp prover gjorda av olika druvor såsom Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Muscat och Viognier. Det luktades, smuttades, sörplades, gurglades samt spottades ut först röda och sedan vita viner en lång stund samtidigt som Bruno gjorde sitt bästa för att få oss mer eller mindre (o)kunniga att förstå processen från plockning till färdigbuteljerad dryck.

fr_aug_2013_hb_06.png
Druvvård.

Mot eftermiddagen gingo vi ut till ett Merlotfält där en lektion i ansning och vård av de druvtyngda rankorna tog vid och vi släpptes lösa utrustades med sekatörer för att få känna på pyttesmytte litegranna av en vinarbetares vardag (tjejerna älskade detta moment) - upplevelseturism till fullo! Tyvärr hade inte mognaden av druvorna kommit så långt att det blev något skördearbete för oss men den som spar han har...

fr_aug_2013_hb_05.png
Bamsingarnas webbradio hade lyssnare.

Hammarby Hockeys match mot Wings följdes uppmärksamt via Bamsingarnas sändning ifrån Pinbackshallen, grymt jobbat av laget samt radioprofilerna Sjöqvist/Hellman.

fr_aug_2013_hb_10.png
Naturens egen konst.

Måndag 26 augusti 2013
Inte för att vi är några speleologer men dagen ägnades ändå åt grottor. I vingårdens närhet ligger två   stalagmit- och stalaktitrika underjordiska sevärdheter. Först åkte vi till Limousis där ett flera hundra meter långt grottsystem inspekterades under överinseende av en någorlunda engelskspråkig guide. Efter att ha intagit vår medhavda lunch (givetvis hade vi glömt korkskruv men en fryntlig fransman gav oss första hjälpen) åkte vi en bit upp i svarta berget till Gouffre de Cabrespine som huvudsakligen bestod av en gigantisk grotta, den största öppen för allmänheten i Europa sades det. Med musik ur Orffs Carmina Burana dånande ur högtalare kändes Cabrespine mer turistifierad och mitt val av fingrotta blir absolut Limousis.

fr_aug_2013_hb_11.png
K.F.I.B-posering utanför Gouffre de Cabrespine.

Utrustade med Brunos dator och Kentas inlog till en icke namngiven TV-kanals playfunktion sänkte vi humöret en smula genom att se på Hammarbys debacle mot Falkenberg. Själv fick jag nog efter första halvlek och åkte tillsammans med tjejerna till byn Villegly och beställde hämtpizza. Det skulle ta 20 minuter att få de åtta valda. Efter mer än en timmas väntan (tjejerna hann med att dricka lite husets vin som enligt uppgift ej alls var i närheten av Escapats ädla i fråga om njutning) fick vi så vår beställning och återvände till våra kamrater som så smått börjat undra.

fr_aug_2013_hb_12.png
Hammarby kanal - eller inte.

Tisdag 27 augusti 2013
Mellan Toulouse och Medelhavet flyter Canal du Midi genom landskapet som idag huvudsakligen används av turister i hyrda kanalbåtar. Givetvis skulle vi beskåda lite slussning i bästa Kurt Olsson-anda och tog oss därför till en slusstrappa strax utanför Carcasonne. Håkan gick lös med kameran i detta eldorado för svunnen teknik. Vi andra ägnade oss mer åt att inmundiga lite picnic, otroligt vad gott lite baguette, oliver, chevre och druvor kan smaka, mums. Därefter åkte vi bort till världsarvet i medeltidsstaden Carcasonne men mycket trånga parkeringsrutor och en regnskur (den enda under veckan) höll oss tillbaka och turen gick vidare till att upptäcka ett köpcentrum. Väl tillbaka på gården gick en del av sällskapet ut på vinfältet och en del tumlade runt i poolen.

fr_aug_2013_ag_01.png
K.F.I.B-posering i Carcasonne.

Onsdag 28 augusti 2013
Kenta och Håkan stannade kvar för att ta en vilodag medan flickorna och chauffören ånyo tog sig an Carcasonne. Fin p-plats erövrades och in i de smala gränderna innanför ringmuren styrdes kosan. Små butiker á la Staden mellan broarna fanns det gott om men även häpnadsväckande byggnadsverk som tagna ur en Disneyfilm. Staden ligger på en gallisk boplats från tiden före Kristi födelse och dess historia är brokig och har haft en blandad kompott av ägare, bland annat romare,  saracener och det mot påven upproriska gänget som gick under namnet Katarer. Efter att ha avnjutit byggnadsverken i lagom dos handlades det fingerborgar och grön absint.

fr_aug_2013_hb_13.png
Saluhallen i Narbonne.

Torsdag 29 augusti 2013
Dagen var planerad för en utflykt till Andorra men vädret i Pyrenéerna lämnade övrigt att önska enligt säker källa så i sällskap av Bruno drog vi åstad till staden Narbonne där vi gick omkring, besökte saluhallen, inköpte ett stycke grön keps och avnjöt lunch på ett hak med namnet Pastis, uppkallad efter den aniskryddade aperitifen (likt ouzo och raki) med samma namn. Lammgryta stod på matsedeln (omelett med en stor skål sallad för min del) och alla lämnade restaurangen mätta och belåtna. Bruno och Håkan återvände därefter till vingården emedan resterande sällskap åkte ned till Narbonne Plage och den oändliga stranden, som typ sträcker sig en bit ned i Spanien och därför erbjuder gott om plats utan trängsel. Jäklar i min lilla låda vad kallt vatten de har i Medelhavet. Under hemresan körde vi, om inte vilse så i alla fall en annorlunda väg som smalnade av allt mer men efter lite trixande hamnade vi på säker mark igen.

fr_aug_2013_hb_16.png
Hög mysfaktor i Villeneuve-Minervois.

Fredag 30 augusti 2013
Dagen före hemresan och en smula melankoli infann sig i sällskapet. Utflykten för dagen gick till tryffelmuseet i Villeneuve-Minervois. Gott folk, om ni inte har nördat in er totalt på den dyrbara svampen så är museet inte speciellt givande, efter ca fem minuter var jag klar. Efter en kaffe på det mysiga caféet i byn där ägaren är hövding över det lokala rugbylaget blev det hemfärd. Jenny kokade saft på druvor som €råkat€ trilla av rankorna under våra utflykter på vinfälten och förärade värden detta alkoholfria alternativ.

fr_aug_2013_sf_02.png
Håkans franske kusin ´Öhkkan.

Mot kvällningen bjöd Bruno på avskedsmiddag där det först serverades gazpacho innan huvudnumret anka med bland annat hemgjord aprikoschutney inmundigades, naturligtvis i sällskap med gårdens vin. Mycket trevlig samvaro och €feel-good-faktorn€, eller €energin€ som Bruno kallar den, på gården konstaterades.

fr_aug_2013_hb_17.png fr_aug_2013_hb_18.png
Allez!                                                    Allez!

fr_aug_2013_hb_19.png
Socialgrupp 3!

Lördag 31 augusti 2013
Tidig väckning, packning och städning, ett snabbt farväl av värden för att sedan åka tillbaka till Beziers och flygplatsen. Denna gång på vanliga vägar för att slippa betalstationerna. Enda macklet var att hitta någonstans att tanka upp bilen i närheten av flygplatsen. Därefter incheckning, ilastning i ett halvfullt plan, flygning, landning samt hemsk och kvalmig bussresa till Cityterminalen.

En underbar resa med ett litet gäng Bamsingar var till ända. Jag kan inte tala för oss alla men visst längtar jag redan tillbaka.

Lite tips:
Hyrbil
Kontrollera hemifrån om du skall betala en deposition när du hämtar ut hyrbilen. Vi blev ålagda att pröjsa in 1350 euro (ca 12 000 kronor) med kreditkort, vilket vi inte visste före ankomsten till uthyrarens bås på flygplatsen.
Betalmotorvägen mellan Beziers och Carcasonne kostar 7.40 euro. Landsvägen fungerar lika bra och kostar noll.
För övrigt är det franska ordet för diesel: gazole.

Livsmedel
I de pittoreska byarna är det kedjan Spar som gäller, duger gott för att handla mjölk. För större inköp; leta upp ett större snabbköp då det blir mycket billigare. Vi använde oss av Netto strax norr om Carcasonne. Prisnivån är ungefär som i Söderort. Dock är den supergoda chevréosten mycket billigare i Frankrike smile
Baguetten inhandlas givetvis i det lokala bageriet (boulangerie).

Utflyktsmålen

fr_aug_2013_ag_02.png
Tydlig skyltning.

Grottorna i Limousis och Cabrespine. Det kostar runt 10 euro per person och grotta att besöka dessa hålrum. Vi köpte kombobiljetter för 20 euro, då ingick en biljett till tryffelmuseet.
Vägen till grottorna är tydligt skyltad från Villeneuve-Minervois och bägge ligger ungefär en kvart från byn. Bilvägen till Cabrespine går på en snirklig väg som avslutas med en uppförsbacke med en lutning på 16%.
I Limousis finns det en tryckt kortfattad beskrivning (lånas i biljettkassan)  på olika språk (svenskan är lite besynnerlig, troligtvis direkt från Google Translate) av det guiden förtäljer under turen. I Cabrespine finns stationer med audioguider på bland annat engelska som komplement till guidningen.

Tryffelmusset i Villeneuve-Minervois. Som beskrivet ovan; endast för det inbitna tryffelsvinet. Ligger under borgmästarens hus mitt emot Spar.

Canal du Midi. Småkul att se slussning, bra picnic-mål. Skulle vara kul att provåka kanalen i en av de fina båtarna.

Carcasonne. Vägen till Medeltidsstaden är tydligt skyltad. Åk dit på förmiddagen så är det lättare att  hitta en juste p-plats (kostar några euro att parkera). Att gå in i kärnområdet i mitten av staden kostar runt 8 euro, något vi hoppade över då det var köigt och vi fick ändå ut mycket av utflykten.

Narbonne Plage. Klart man ska till havet! Fri parkering dit vi for och gott om plats på stranden.

Till sist:
Om du inte smakat av Brunos viner än, gör det! Buteljerna är fulla av hårt arbete och ren kärlek! Finns i systembolagets beställningssortiment (och i några butiker).
Läs mer på hemsidan: http://escapat.com/
eller sök efter exempelvis €Escapat€ på systembolagets hemsida.

Foto: Håkan, Jenny, Anne och Sverre.

Tja, det var det hela. Tack och Bayeux!
/Sverre
Taggar: Inget

Om skribenten

0 Kommentarer

Poll: Vem vill du skänka extra stångkorvar till i jul

Ja, här tänkte vi skriva vilka regler som gäller men eftersom vi inte har några regler utan i stället uppmuntrar till fusk så ger vi bara denna info:

Omröstningen håller på till den 23 dec kl 23.59. Kan bli längre beroende på hur pass glöggfryntliga admins är.

Den som får flest röster, av andra och/eller sig själv, föräras med fem stångkorvar. Tvåan får fyra, trean får tre, fyran får två och femman får en smaskig körv.
Säger som björnen Baloo: Hoppas att du har förstått?

VälkommenLösen:
[ ]

Nyheter sorterad på månad 2024