fredag, april 26, 2024

Premiärtorsk utan bitter eftersmak

Kanonspel i snygg tröja. Foto: Henric Wauge

In på isen i Visby skred ett nyskrudat bortalag in, det var över fem år sedan ett seriespelande gäng gled in med Hammarbys logga på matchtröjorna och du milde vad snyggt det såg ut. Tyvärr tillbringade många av tröjorna tid i utvisningsbåset och hemmalaget avgick med segern utan att de våra på något vis gjorde det dåligt. Bäst av alla på isen var Anton Söderqvist som såg ut att trivas förträffligt i division 1-miljön.
Matchen startar lagen hinner knappt känna på varandra förrän Domare Engströms pipa börjar leva sitt eget liv. Ena Bajenutvisningen efter den andra utdömdes med en dubbelutvisning insprängd i det ensidiga blåsandet och Hammarby fick sannerligen tid att sätta sitt spel i boxplay. Längst bak stod killen som spelar sin femte säsong i grönvitt, Anton Söderqvist, och gjorde fantomräddningar i massor. I spelet fem mot fem i första perioden hade Bajen svårt att etablera något eget spel. Under Visby/Romas sjätte numerära överläge fick då till slut Anton kapitulera med matchuret på 18.49 då den dittills så följsamma boxen blir för statisk.

Andra perioden hinner knappt börja förrän Tobias Beckman rakar in en retur som Jesper Kokkonen fixat till. Beckman blir således den första historiska målskytten i det nya Hammarby Hockey. Nya Bajenutvisningar följer och i periodens sjätte minut gör så Visby sitt andra mål, även denna gång numerärt överläge. Bajens svar kommer bara dryga tre minuter senare när premiärmålskytten Beckman frispelar Jesper Kokkonen med en långt pass, Kokkonen lurar av Jonathan Bjurö i Visbykassen med en backhandvrickning och det är kvitterat igen. Även Anton får ett assist för målet. Tyvärr gör Visby 3-2 bara ett par minuter senare då gutarnas Andreas Olofsson skjuter högt. Halvvägs in i matchen börjar Hammarby skapa sig längre puckinnehav och flyttar upp mer spel i anfallszon. Med fem minuter kvar till periodvila blir Sebastian Johansson hårt uppvaktad och Visbys Johan Hansson får matchstraff för huvudtackling. Tyvärr skapas det inte mycket att skriva hem om under den efterföljande femminutaren förutom att Visby är nära att göra mål i numerärt underläge.

I sista periodens inledning får Bajen spela ännu mer powerplay men utdelningen uteblir. Istället utökar hemmalaget sin ledning efter 4.27. Efter ett par Bajenutvisningar klarats av kommer så chansen att spela nästan två minuter med två utespelare mer på isen. Trots försök att lirka upp Visbys tremannabox blir avsluten få och strax spelas det fem mot fem igen. Med en och en halv minut kvar tar Bajen timeout och Anton Söderqvist lämnar isen till förmån av en extra utespelare. Visby drar på sig två utvisningar och de våra får spela sex mot tre den sista minuten utan att kunna reducera.

Visby/Roma vinner alltså med 4-2 men jag är ändå inte speciellt ledsen eller bitter efter matchen. Bajen gör lika många mål i spelet fem mot fem som hemmalaget. Det är bara dessa utvisningar, 15 tvåor Hammarby på sig under matchen och nya hårdare regler mot slashingar i all ära, domare Ekström är för hård i sin bedömning på isen. Så mycket han blåste måste pipan blivit glödhet och bränt läpparna. Å andra sidan MÅSTE Hammarby anpassa sig till nuvarande regelverk för även spelet i numerärt underläge ser bra ut används de spelare som skall spela powerplay även i boxen när utvisningarna blir för många och jag misstänker att en del av ineffektiviteten i eget powerplay under premiären beror på att skallar och ben inte var fräscha nog för att konstruktivt nog utnyttja de chanser man hade även om det nu var förstalinan, tillika första pp-uppställningen som gjorde de bägge målen.
Överlägset bäst i Bajen var Anton Söderqvist, han var mer panterlik än någon gång förut och motade puckar på de mest akrobatiska vis.

Seriefavoriterna Visby/Roma var bra men inte det överlägsna lag jag hade befarat, det kanske fanns en smula anspänning hos spelarna inför och under premiären på hemmaplan. Det blir spännande att se hur det utvecklas inför returmötet.

Finkepsarna på!

Visby Ishall är rätt behaglig och det var hela 1428 personer i publiken varav ca 150-200 var grönvit support. Duktig sång även om lite tystare i sista perioden. Mycket bra att så många tagit sig över från fastlandet utan att någon egentlig kampanj och upphaussning skett. Antalet medlemmar bland Bajarna var stort, blir stolt över detta faktum.